Hartanah Untuk Dijual di Petaling Jaya

Menunjukkan 10,598 Hartanah Untuk Dijual Di Petaling Jaya

Soalan Lazim


Mengenai Petaling Jaya


Hartanah Untuk Dijual di Petaling Jaya

Petaling Jaya adalah sebuah bandar yang besar dan luas di negeri Selangor. Ia merupakan salah satu daripada tiga bandar di negeri Selangor, di mana ia telah diisytiharkan sebagai sebuah bandar pada 20 Jun 2006.

Petaling Jaya ialah kota satelit Kuala Lumpur yang makmur dengan gabungan pelbagai kaum serta kumpulan minoriti yang terdiri daripada ekspatriat. Terdapat banyak orang kenamaan (jutawan, Dato dan Tan Sri) yang tinggal di beberapa kawasan tertentu di Petaling Jaya seperti di Seksyen 5, Seksyen 11 dan Seksyen 12. Oleh kerana itu, kawasan ini menjadi tumpuan utama untuk kes ragut dan jenayah. Kes pecah rumah juga kerap berlaku lalu menyebabkan banyak kediaman mewah mempunyai anjing penjaga selain pengawal keselamatan peribadi.

Terdapat juga kawasan kos rendah seperti di kawasan seperti Seksyen 17, di mana terdapat beberapa flat kos rendah yang disewa kebanyakannya oleh orang Melayu, serta sebilangan besar rumah teres setingkat yang kebanyakannya menempatkan pelajar-pelajar universiti.

Pembangunan yang pesat di bandar Petaling Jaya telah menyebabkan tanah di sini menjadi komoditi yang sangat berharga dengan jangkaan bahawa pasaran hartanah akan memperoleh pulangan lumayan setelah siapnya Stesen MRT TTDI pada tahun 2017. Aliran lalu lintas juga dijangka akan meningkat secara drastik dengan jumlah kondominium dan pusat membeli-belah yang baru semakin meningkat di setiap sebidang tanah yang sedia ada.

Pasaran hartanah di kawasan ini adalah sangat kompetitif di mana semakin banyak syarikat yang beralih arah untuk menceburi pasaran hartanah. Sebagai contoh, syarikat F&N (Fraser and Neave) yang telah merobohkan kilang mereka di Seksyen 13 Petaling Jaya dan merancang untuk membina pembangunan bercampur di atas tapak tanah tersebut yang merangkumi pangsapuri servis, lot pejabat, lot komersial dan sebuah hotel. F&N adalah sebuah syarikat minuman.

Skrol Ke Atas