Hartanah Untuk Disewa di Malaysia

Menunjukkan 83,387 Hartanah Untuk Disewa Di Malaysia

Looking to buy a house instead? Check out the latest property for sale in Malaysia.

Soalan Lazim


Mengenai Malaysia


Hartanah Untuk Disewa di Malaysia

Malaysia merupakan sebuah negara tropika indah yang terletak di Asia Tenggara. Negara ini terkenal dengan iklim yang panas sepanjang tahun dan cuaca yang sempurna untuk percutian pantai hampir sepanjang tahun. Malaysia terletak di antara negara Thailand (utara) dan Singapura (selatan).

Malaysia terdiri daripada 13 negeri dan 3 wilayah persekutuan. 13 negeri tersebut adalah Selangor, Terengganu, Sabah, Sarawak, Pulau Pinang, Perak, Perlis, Pahang, Negeri Sembilan, Kelantan, Melaka, Johor dan Kedah, sementara wilayah persekutuan terdiri dari Putrajaya, Kuala Lumpur dan Labuan.

Malaysia masih mempunyai banyak kawasan tanah untuk tujuan pembangunan, namun kebanyakkan aktiviti pembangunan tertumpu di negeri-negeri dan kawasan yang berpenduduk tinggi seperti di Lembah Klang. Hartanah yang paling mahal di Malaysia kebanyakkannya terletak di tengah-tengah pusat bandar Kuala Lumpur, dan harga tertinggi yang dicatatkan adalah sekitar RM3,000/kps pada tahun 2021.

Dua negeri lain di Malaysia yang juga mempunyai aktiviti pembangunan yang giat adalah Pulau Pinang dan Johor. Pulau Pinang terletak berdekatan dengan Thailand, manakala Johor berjiran dengan Singapura. Kawasan tanah lapang di Pulau Pinang semakin berkurangan dan pemerintah negeri tersebut telah menguatkuasakan peraturan yang ketat untuk mengurangkan spekulasi harta tanah di negeri tersebut.

Aktiviti pembangunan di negeri Johor tertumpu di kawasan Iskandar Malaysia, ia merupakan pembangunan semula seluruh kawasan hujung selatan Johor. Iskandar Malaysia dibahagikan kepada 5 zon yang merangkumi zon untuk hidup, bekerja, bermain, perniagaan dan pendidikan, semuanya menawarkan hanya yang terbaik dalam aspek teknologi dan seni bina.

Pengangkutan awam utama di Malaysia terdiri daripada bas awam dan transit keretapi – LRT, ERL, MRT dan KTM.

Rangkaian lebuh raya di Malaysia amat menyeluruh terutamanya di bandar Kuala Lumpur. Di antaranya termasuklah Lebuhraya Persekutuan, Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP), Lebuhraya Duta-Ulu-Kelang (DUKE), Jalan Lingkaran Tengah 2 (MRR2) dan Maju Expressway (MEX). Terdapat juga Lebuhraya Utara-Selatan yang menghubungkan seluruh semenanjung Malaysia.

Pasaran hartanah di Malaysia ada naik turunnya, namun pertumbuhannya tetap stabil. Bandar satelit baru terus terbentuk di luar pinggir bandar Kuala Lumpur di mana pertumbuhannya paling ketara.

Skrol Ke Atas