Rumah Berkembar Untuk disewa di Ara Damansara

Menunjukkan 2 Hartanah Untuk Disewa Di Ara Damansara

Looking to buy a house instead? Check out the latest property for sale in Ara Damansara.

Soalan Lazim


Mengenai Ara Damansara


Hartanah Untuk Disewa di Ara Damansara

Ara Damansara adalah sebuah bandar baru yang terletak di sempadan Subang dan berhampiran dengan lapangan terbang lama Subang iaitu Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah. Kawasan ini pernah dianggap sebagai kawasan pedalaman di mana tidak banyak perhatian diberikan kepadanya.

Namun, keadaan berubah dalam sekelip mata beberapa tahun kebelakangan ini setelah Sime Darby mengambil alih pembangunan kawasan ini, di mana harga hartanah di Ara Damansara meningkat hampir semalaman. Sebuah rumah teres kecil dua tingkat yang hanya berharga RM350,000 pada tahun 2000 telah melonjak dengan harga minimum RM850,000 hanya 3 tahun kemudian, sementara kondominium mewah pula bermula dari harga RM700,000 pada tahun 2014.

​​Kawasan ini berkembang dengan pesat secara mendadak lalu menyebabkan projek-projek terbengkalai seperti The Maisson dibeli dengan segera oleh pemaju untuk diteruskan pembinaannya. Antara faktor penyumbang utama pembangunan mendadak pembandaran ini adalah kerana projek MRT di mana stesennya akan terletak berdekatan dengan komuniti kediaman.

Dalam pada kegembiraan pelabur-pelabur hartanah, ramai pengguna jalan raya telah menyuarakan rasa tidak puas hati kerana jalan utama Persiaran Surian yang merupakan jalan utama untuk komuniti di kawasan ini, sudah terlalu sesak pada waktu puncak akan mengalami peningkatan lalu lintas yang lebih drastik dengan adanya stesen MRT di kawasan tersebut.

Antara fakta menarik yang tidak diketahui ramai adalah bukan semua pembangunan di kawasan ini dimiliki oleh Sime Darby kerana terdapat juga beberapa pemaju lain. Pembangunan yang dimiliki oleh pemaju-pemaju lain adalah pegangan pajakan manakala pembangunan di bawah Sime Darby adalah pegangan bebas.

Skrol Ke Atas