Kilang Untuk dijual di Johor Bahru

Menunjukkan 217 Hartanah Untuk Dijual Di Johor Bahru

Soalan Lazim


Mengenai Johor Bahru


Hartanah Untuk Dijual di Johor Bahru

Johor Bahru merupakan ibu negeri Johor yang terletak di hujung selatan Malaysia. Bandar ini sering dirujuk dengan singkatan 'JB' oleh penduduk tempatan. Tempat ini merupakan pusat perniagaan utama dalam negeri di mana terletaknya Pusat Perniagaan Daerah dan juga merupakan bandar yang sangat terkenal kerana jaraknya yang hampir dengan Singapura yang hanya berada di seberang jambatan.

Johor Bahru hanya diisytiharkan secara rasmi sebagai sebuah bandar pada tahun 1994. Bandar ini mempunyai populasi yang kian berkembang, tetapi dengan kawasan tanah luas yang belum dibangunkan di bandar ini, kepadatan hidup di Johor Bahru jauh lebih rendah daripada di Kuala Lumpur atau Pulau Pinang; dua negeri utama Malaysia yang lain.

Oleh kerana lokasi Johor Bahru hanyalah di seberang Singapura, ramai ibu bapa dari Malaysia menghantar anak-anak mereka ke sekolah melintasi sempadan setiap hari untuk mendapatkan pendidikan yang lebih baik, sementara ramai penduduk Singapura memilih untuk membeli rumah di Malaysia dan tinggal di negara ini sambil mengekalkan kewarganegaraan Singapura mereka kerana hartanah di Johor Bahru jauh lebih mampu milik daripada hartanah di negara Singapura yang kekurangan tanah.

Perjalanan ke Singapura dari Johor Bahru dan sebaliknya adalah sangat mudah melalui pengangkutan darat meskipun kesesakan lalu lintas secara besar-besaran sering berlaku. Terdapat dua titik laluan masuk dan keluar dari kedua-dua negara, Tambak Johor-Singapura dan jambatan yang lebih baru yang dikenali sebagai Laluan Kedua Malaysia-Singapura.

Dengan pembangunan semula di hujung selatan Malaysia menjadi Iskandar Malaysia, Johor Bahru semakin mendapat perhatian antarabangsa lantaran pembangunan yang semakin bertaraf antarabangsa seperti Pinewood Malaysia, Legoland dan EduCity Iskandar Malaysia. Oleh yang demikian, Johor Bahru dijangka menjadi sebuah bandar yang semakin makmur.

Skrol Ke Atas