Dji 0952 large
Dji 0962 large
Dji 0968 large
Dji 0974 large
Dji 0979 large
Pl5b2959 large
Pl5b2963 large
Pl5b2964 large
Pl5b2965 large
Pl5b2971 large

Gambaran Keseluruhan Kejiranan

Ara Damansara

Petaling Jaya, Selangor, Malaysia

Ulasan PropSocial

Kemudahan Akses

Trafik

Keselamatan

Kemudahan Keseluruhan

Ara Damansara adalah sebuah bandar baru yang terletak di sempadan Subang dan berhampiran dengan lapangan terbang lama Subang iaitu Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah. Kawasan ini pernah dianggap sebagai kawasan pedalaman di mana tidak banyak perhatian diberikan kepadanya.

Namun, keadaan berubah dalam sekelip mata beberapa tahun kebelakangan ini setelah Sime Darby mengambil alih pembangunan kawasan ini, di mana harga hartanah di Ara Damansara meningkat hampir semalaman. Sebuah rumah teres kecil dua tingkat yang hanya berharga RM350,000 pada tahun 2000 telah melonjak dengan harga minimum RM850,000 hanya 3 tahun kemudian, sementara kondominium mewah pula bermula dari harga RM700,000 pada tahun 2014.

​​Kawasan ini berkembang dengan pesat secara mendadak lalu menyebabkan projek-projek terbengkalai seperti The Maisson dibeli dengan segera oleh pemaju untuk diteruskan pembinaannya. Antara faktor penyumbang utama pembangunan mendadak pembandaran ini adalah kerana projek MRT di mana stesennya akan terletak berdekatan dengan komuniti kediaman.

Dalam pada kegembiraan pelabur-pelabur hartanah, ramai pengguna jalan raya telah menyuarakan rasa tidak puas hati kerana jalan utama Persiaran Surian yang merupakan jalan utama untuk komuniti di kawasan ini, sudah terlalu sesak pada waktu puncak akan mengalami peningkatan lalu lintas yang lebih drastik dengan adanya stesen MRT di kawasan tersebut.

Antara fakta menarik yang tidak diketahui ramai adalah bukan semua pembangunan di kawasan ini dimiliki oleh Sime Darby kerana terdapat juga beberapa pemaju lain. Pembangunan yang dimiliki oleh pemaju-pemaju lain adalah pegangan pajakan manakala pembangunan di bawah Sime Darby adalah pegangan bebas.

Apa Pandangan Penduduk Tempatan Ara Damansara

Kenali kejiranan ini secara terperinci dengan ulasan sebenar yang diberi oleh penduduk setempat

Kemudahan Akses

Alam Semula Jadi

Keselamatan

Komuniti

Kemudahan Keseluruhan

Sekolah

Artikel

Top 40 Properties in Ara Damansara
Terakhir dikemas kini oleh Leong Fang Yin
Lebih kurang 6 tahun lalu  22103  0  10
5 Reasons Why Ara Damansara is Worth the Jam… Or is it?
Terakhir dikemas kini oleh Leong Fang Yin
Lebih kurang 6 tahun lalu  40347  0  14
Kini Kembali atas Permintaan Hangat: Rumah Teres "Link" Mampu Milik CasaView di Cybersouth
Terakhir dikemas kini oleh Carmen Foong
Lebih kurang 6 tahun lalu  22231  0  3
Cari Tawaran Bagus
About This Map

Analisis dan perbandingan purata transaksi, untuk dijual dan disewa untuk hartanah bertingkat, tidak bertingkat dan komersil dalam Ara Damansara *

*Untuk memberi anda maklumat yang paling tepat, ruangan tertentu mungkin menunjukkan 'Data tidak mencukupi' kerana transaksi yang tidak mencukupi di kawasan itu

Bukan Bertanah Bertanah Komersial
Purata Harga Ditransaksi
Purata Harga Ditransaksi (Kps)
Purata Harga Senarai Iklan Jualan
Purata Harga Senarai Iklan Jualan (Kps)
Purata Harga Senarai Iklan Sewa
Purata Harga Senarai Sewa (Kps)

Ini adalah perwakilan harga transaksi lalu di dalam kejiranan ini yang dibahagikan kepada kategori bertingkat (kondominium, kediaman berservis, pangsapuri), tidak bertingkat (rumah bandar, teres, banglo, rumah berkembar, rumah) dan komersial (pejabat, kedai).

Tahukah anda?

Harga transaksi lalu dapat memberikan anda idea tentang trend harga hartanah di kejiranan ini.

Tahukah anda?

Kumpulan etnik ialah kelompok manusia yang anggotanya mengaitkan diri melalui sesuatu warisan sepupunya, baik warisan yang benar maupun yang dianggap. Identiti etnik dipupuk dengan membedakan kelompok diri daripada kelompok yang lain menerusi sifat-sifat seperti budaya, bahasa, agama, dan tingkah laku. (Wikipedia)

* Data diambil dari sumber rasmi.

Indeks Harga Pengguna

Ini ialah representasi Indeks Harga Pengguna (IHP) Selangor untuk tahun 2011 - 2015

Tahukah anda?

Indeks Harga Pengguna (IHP) mengukur perubahan peratus kos pembelian mengikut masa bagi bakul tetap barangan dan perkhidmatan yang mewakili corak purata pembelian oleh sekumpulan penduduk pada sesuatu tempoh masa yang ditetapkan. (Wikipedia)

NO DATA FOUND

Tidak temui apa yang anda cari?

Biar kami bantu anda