Pejabat Untuk dijual di Kota Damansara

Menunjukkan 71 Hartanah Untuk Dijual Di Kota Damansara

Soalan Lazim


Mengenai Kota Damansara


Hartanah Untuk Dijual di Kota Damansara

Kota Damansara adalah sebuah perbandaran menarik yang sebelum ini merupakan hutan simpan. Milikan eksklusif PKNS, pembangunan kawasan ini dimulakan pada 1992 dan kemudiannya disertai oleh syarikat swasta lain. Sunway Bhd, Encorp, Sunsuria, Dijaya Corporation dan Kumpulan Andaman merupakan antara syarikat-syarikat utama yang menyertai pembangunan perbandaran tersebut.

Pembangunan Kota Damansara bertambah rancak apabila disertai oleh organisasi swasta. Terdapat pelbagai jenis kawasan kediaman dan pembangunan bercampur dengan kilang dan menara pejabat di sini. Beberapa kawasan yang mendapat perhatian ramai adalah seperti Seksyen 9 yang mempunyai banglo mewah dan tanah perkuburan yang menimbulkan banyak kontroversi, manakala Seksyen 7 menempatkan rumah pangsa kos rendah dan dewan orang ramai MBPJ.

Keseluruhan Kota Damansara mempunyai gabungan pelbagai kumpulan etnik dan juga migran dari semua lapisan masyarakat, tetapi setiap bahagian lokaliti mempunyai penumpuan orang dengan kriteria tertentu sahaja. Sebagai contoh, Seksyen 9 disewa oleh kumpulan etnik Cina dan Melayu berpendapatan tinggi dan segelintir ekspatriat, manakala Seksyen 7 biasanya menempatkan mereka yang berpendapatan rendah.

Pembangunan berat dijalankan di Kota Damansara dengan pelabur hartanah awal memperoleh pulangan lima kali ganda dari modal mereka atau lebih lagi. Tambahan pula, prospek masa depan lebih cerah kerana Stesen MRT Kota Damansara akan datang akan menyediakan pengangkutan yang mudah ke pusat bandar sehingga ke Kajang.

Skrol Ke Atas